Menü Forumlar Popüler İçerikler Arama
Anne Karnında Bebeğin Böbrek Büyümesi

Anne Karnında Bebeğin Böbrek Büyümesi

Anne karnında bebeğin böbrek büyümesi (Hidronefroz) Anne karnında bazı bebeklerde görülebilecek bir rahatsızlık çeşididir. Fakat yarısına yakını doğumdan sonra düzelmektedir.

Böbrek büyümesinden bahsedebilmek için önce böbreğin yapısını bilmekte fayda vardır. Böbreğin yapısı şu şekildedir. Anne karnında bebeğin böbrek gelişimi gebeliğin 5. Haftasında başlamaktadır. Anne karnındaki varoluşun ilk günlerinde, böbrekler ve idrar yolları farklı oluşumlardan meydana geldiği için birbirlerinden bağımsızdır. Böbreğin aktif hale gelebilmesi için üreterin böbrek ile yan yana gelmesi lazımdır. İlkel boşaltım yapısından köklenen üreter tomurcuğu böbreğin oluşacağı metanefrik yapı ile bir araya gelir. Bu sayede böbreğin genel yapısı ve üriner sistem oluşmaya başlar. İdrar oluşumu ilk olarak hamileliğin 9-10. Haftasından itibaren başlar. Eğer böbrekte bir büyüme varsa bu büyüme ultrasonla tespit edilmektedir. USG ile tespit edilen böbrek pelvisinin ön arka çapının, gebeliğin 5. Ayında 10mm'nin, gebeliğin 8. Ayında 15 mm'nin üstünde olması böbreklerde sağlıksal açıdan bir sorun yaşandığını gösterir.

Böbrek Neden Büyür?


Anne karnındaki bebekte görülen böbrek büyümelerinin bir kısmı geçicidir, neredeyse yarıya yakını geçicidir. Kalan kısmı ise böbrek yapısının genetik ya da diğer faktörlerden kaynaklanan yapısal bozukluğuna bağlıdır. Genel takip altına alınarak kontrol edilmelidir.

Böbreğin normalden daha fazla büyümesini sağlayan geçici özelliği bulunmayan doğuştan gelen bozuklukları şu şekilde sıralayabiliriz:
  • Böbreğin üst idrar yolu ile birleştiği bölgede darlık görülmesi
  • Böbreklerden süzülerek mesaneye inen idrarın, önleyici savunma oluşmadığı için böbreklere tekrar kaçması
  • İdrar yolunun mesaneye girdiği kısımda darlık görülmesi
  • Erkek bebeklerde alt idrar yolunda idrarın dışarı akmasına engel olan bir sıkıntının bulunması

Anne Karnında Bebekte Böbrek Büyümesi (Hidronefroz) Görülmesi Halinde Ne Yapılmalı?


Gebelik döneminde eğer tek böbrekte sorun varsa takipli USG ile (4-5 haftada bir kez) izlemekten başka herhangi bir şey yapılması gerekmemektedir. Fakat iki böbreğin birden büyük olması durumunda bebeğin anne karnında, içinde bulunduğu suyun kontrol edilmesi şarttır. Erken dönemde (18. Hafta) bebeğin içinde bulunduğu suda azalma meydana gelirse akciğer gelişim sistemi etkileneceği için bu bebeğe daha anne karnında iken müdahale yapılmak zorunda kalınabilir. Bu müdahaleyi gerçekleştirebilmek için girişin, dışarıdan anne karnı ve rahim geçilerek bu bebeğin mesane bölümüne kateter denilen alet takılarak işlem gerçekleştirilir.

Anne doğumu gerçekleştirdikten sonra büyümüş olan böbrekler daha sonra normal haline dönseler dahi doğum sonrası kapsamlı bir tetkik yapılması gerekmektedir. Yapılan bu tetkiklerde böbrekte ciddi bir sorun bulunup bulunmadığı, bir sorun mevcut ise bu sorunun yeri ve önemi, böbrek dokusuna etki etmiş olduğu hasar kesin bir şekilde tespit edilerek nasıl bir işlem yapılması gerektiğine karar verilmelidir.

Aşağı yukarı 10 yıl kadar bir süredir. İdrarını tekrar içine kaçıran bebekler için bir yaşından evvel bir işlem yapılmaması tüm pediatri ürologları tarafından net bir şekilde kabul görmüştür. Farklı yerlerde darlığı tespit edilen bebeklerde, böbrek aktivitelerinde kötüye gitme eğilimi tespit edildiğinde, saptanan bu darlığın giderilmesi açısından cerrahi işlem tercih edilebilir.

Böbrek Büyümesine (Hidronefroz) Sınıflandırması


Böbrek büyümesinin önemi ve böbreğin b büyümeden zarar görme derecesi şu üç olguya bağlıdır.
  • Böbrekte oluşan genişlemenin önemi
  • Büyüme sıkıntısının üriner sistemin ne derce aşağısında bulunduğu
  • Genişlemenin tek taraflı mı çift taraflı mı olduğu
Anne karnında böbrek büyüme şüphesi olan bebekler ultrason ile büyümenin önemi şu şekilde sınıflandırılmaktadır:

Böbrek Büyümesinde İntrauterin Ultrasonografisi

Hamilelik döneminde uygulanan ultrasonografide, üriner sistemde ilk karşılaşılan organ mesanedir. Böbreklerde idrar oluşumu geliştikten sonra, 9-10. Haftalarda oluşmaya başlamalıdır. Mesane dediğimiz organ her 20-30 dakikada bir idrar ile dolup boşalmaktadır. Bu sebeple, tetkikler esnasında mesanenin görülmemiş olması her adim bir sıkıntı bulunduğu anlamına gelmez. Kısa bir zaman dilimi beklenirse içerisi tekrar idrar ile dolar ve dolayısıyla görüntülenebilir. Eğer bir süre geçtikten sonra hala mesane izlenemiyorsa, bu durumda iki varsayım yürütülebilir. Birincisi tıkanıklık mevcut ise mesaneye idrar ulaşmamaktadır. İkincisi ise mesane denilen organ herhangi bir sebepten dolayı oluşmamış olabilir.

İlk olarak 14. Haftada görüntülenebilme imkânı olan böbrekler, sıradan yapıları ile 16-18 haftalarda ultrasonografik olarak tespit edilebilir. Bu esnada bebeğin içerisinde bulunduğu rahim içi sıvısı da ölçülmelidir. Ölçümün yapılma sebebi bu sıvıda düşme olması ürüner sistemde bir tıkanma meydana geldiğini gösterir.

Anne Karnında Tespit Edilen Böbrek Büyümesi (Hidronefroz) Kendiliğinden Kaybolabilir mi?

Bazı bebeklerde anne karnında tespiti gerçekleştirilen böbrek büyümesi hamileliğin son haftalarına doğru veya doğumun ardından kaybolabilmektedir.

Sonuç olarak gebelik esnasında bebeklerin böbreklerinde büyüme olduğunun tespit edilmesi ile anne/babaların ilk olarak sakin kalmayı öğrenmeleri gerekmektedir. Özellikle büyük sorumluluk anneye düşmektedir. Çünkü annenin fazla heyecan ve stresi bebeğini doğrudan etkilemektedir. Anne babalar bilmelilerdir ki böbrek büyümesinin büyük bir kısmı tedavi edilerek düzelmektedir. Rutin kontroller ve USG ölçümleri yapılarak kontrol sağlanmalıdır. Bebek doğduktan sonra hafta içerisinde çocuk cerrahi uzmanı ya da pediatri uzmanına götürülmelidir.
Son Güncelleme : 23.01.2024 06:42:18
Anne Karnında Bebeğin Böbrek Büyümesi ile ilgili bu madde bir taslaktır. Madde içeriğini geliştirerek Herkese açık dizin kaynağımıza katkıda bulunabilirsiniz.
Facebook Twitter Pinterest whatsapp
Anne Karnında Bebeğin Böbrek Büyümesi Yorumları
şifre

12 Yorum Yapılmış "Anne Karnında Bebeğin Böbrek Büyümesi"
37 yaşımı doldurdum. Hamileliğimin 36. haftasındayım. Daha önceki kontrollerimde bebeğimin her iki böbreğinde de 5-7 mm genişleme olduğu söylenmişti. Bu hafta sağda 12,5, solda 7 mm genişleme tesbit edildi. İkili ve üçlü testleri yaptırmadım. Doktorum olumsuz bir şey söylemedi ama ben down sendromu konusunda tedirgin oldum. Yorumlarınızı bekliyorum.
Hilal . 11.04.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Merhabalar , 19 haftalık hamileyim . Doktorumuz bebeğin tek böbreğinde büyüme olduğunu söyledi . Şuan için yapılacak tek şey takipte kalmak sanıyorum . Sorum şu ; bu durumlarda böbreğin kaybedilmesi ihtimali nedir ?
Neslihan . 11.06.2017
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Detaylı ultrason da bebeklerimin ikisininde bobreklerinde büyüme olduğu ortaya çıktı bu durum dawn sendromu bebeklerde de görülebilen bir durum olduğu söylendi böyle bi ihtimal kesin mi acaba ikiz gebelik
Nuray . 31.03.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
22 haftalik hamileyim renkli ulturosonda bebeğinin böbreğinde sorun çıktığını dediler nedeni nedir ve çözüm varmi
Betul . 18.03.2018
1 YANITI GÖRÜNTÜLE
Ceylan hanım neden böyle dedi size doktorunuz? Açıklaması ne oldu? ben 23.haftada ayrıntılı usgde maalesef bu duruma rastladım ama doktor hiç endişe edilecek birşey söylemedi. Zaten interntte okuduğum kadarıyla doğumla beraber yok olan bir durum yarıdan fazlasıyla. Ardından hemen kendi doktorumada gittim o da dahada büyümüş bir şekilde ölçtü bebeğin çişini yapamadığından kaynaklandığını söyledi. Yine hiç tedirgin etmedi müdahale etmeyeceğiz dedi. Bence siz başka bir doktora daha gidin. Ve lütfen sonuç aldıysanız cevap yazın buraya. Çünkü benimde aynı durum bebeğin sol böbrekte büyüme var.
İncieda . 06.06.2017
CEVAP YAZ
merhaba bende gebeliğimin 22. haftasındayım.bebeğimin ayrıntılı ultrasonda sağ böbrek boyutları 42x25mm büyüme ile arttığını sağ böbrek pelvikasiyel sisteminde grade 3 dilatasyon mevcut olup U-P bileşke daralarak sonlanmaktadır.U-P,sağ böbrekte pelvikasiyel dilatasyon saptamadı yazmaktadır.sol böbreğinde bir problem görünmemekte olup amnion sıvısı normal sınırda oldugunu doktor rapor etmiş durumdadır.doğuma kadar bir sorun teşkil eder mi büyüme devam eder mi ?
Nuran . 15.11.2018 12:50:49
CEVAP YAZ
Bende 22 haftalik hamileyim 2 hafta once gittigimde detayli ultrasonda bebegimin sol bibreginde 7 mm lik bir genisleme oldgnu ogrendim ve doktorum bagzi bebeklerde anne karninda bagzisinda ise gebelikten sonra gecebilir dedi ama endiselenyrm ne yapmam grkyr simdiden tesekkur edrim
Simge Taş . 01.09.2017
CEVAP YAZ
Ceylan neden yaşamaz diyorlar anlamadım Bu çokça gözüken bir durum. Farklı birşey mi var? Çok iyi profösör biliyorum adam kendini sadece anne karnındaki bebek organları üzerine yaptı, istanbulda yaşıyorsan yada gelme şansın varsa sana doktor önerebilirim...
Merve . 22.05.2017
CEVAP YAZ
Merhabalar ben 21 haftalık hamıleğım bugün doktor kontrolünde doktorum bebeğımın ıkı bobreğındede buyume olduğunu söyledı sağ böbrek 6.6 mm sol böbrek 5.6 mm de ne yapacağımı bılemıyorum bana yardım edın
Elif Soyumer . 21.12.2017
CEVAP YAZ
Merhabalar 38 haftalık hamileyim bebegimin sag böbregi hiç yok ve sol da büyüme var şuan 21 mm ulaşmış 3 gün sonra alıcaklar lütfen yardım edin
Fatma . 28.12.2017
CEVAP YAZ
Bende 34 haftalık hamileyim.iki böbrektede büyüme var.birisi 4.4 diğeri 4.9 önemli olan amniyo sıvısının azalmaması dedi doktorum.
Nilgun . 24.06.2017
CEVAP YAZ
27 haftalık hamileyim bebeyin sol böbrek büyümüş doktorlar yaşamaz diyorlar
Ceylan . 17.05.2017
CEVAP YAZ
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrek hastalıklarına hangi bölüm bakar, böbrek hastalıkları toplumda pek çok kişiyi etkileyen, yaşam kalitesini bozan bir dizi rahatsızlık olarak etkili olmaktadır. Erken dönemde tanısı yapılan böbrek hastalıklarında, ileri aşamadaki komplikasyon ri...
Böbrekte Kortikal Kist
Böbrekte Kortikal Kist
Böbrekte kortikal kist, Böbreklerde çok sıkça rastlanan bir kist çeşididir. Böbrekte, renal korteks denilen yerde bulunduğu için kortikal kist diye adlandırılmıştır. Böbrek yapısının dış kısmına doğru büyüme eğilimi gösteren sıvı dolu bir kesecik şek...
Sol Böbrek Ağrısı
Sol Böbrek Ağrısı
Sol böbrek Ağrısı, Böbrek ağrılarının birçok nedeni bulunmaktadır. Bu ağrılar kimi zaman her iki böbrekte, kimi zamansa tek böbrekte görülen sorunlardan kaynaklanmaktadır. Fakat tek böbrekte görülen böbrek hastalıklar belirtilerini oldukça geç göster...
Böbrek Üşütmesi
Böbrek Üşütmesi
Böbrek üşütmesi, böbreklerin soğuk hava şartlarında olumsuz olarak etkilenmesiyle birlikte yapmış olduğu işlevleri yerine getiremeyecek hale gelmesi, böbreklerin soğuk olarak tüketilen gıdalardan, soğuk olarak tüketilen sudan olumsuz olarak etkilenme...
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri, Böbrek kumu dökme fosfat, oksalat ve sistin kristallerinin idrar içerisine erimeden atılması durumunda kristalüri kısaca yani kum dökme olayı gerçekleşmektedir. Erime özelliği olmayan kalsiyum, oksalat tuzları haline dö...
Böbreklere Hangi Bölüm Bakar
Böbreklere Hangi Bölüm Bakar
Böbreklere hangi bölüm bakar, İnsan yaşamının en önemli serveti sağlıklı bir hayat sürdürebilmektir. Bizler yaşamımız boyunca birçok hastalıkla mücadele ederek gerek mikroplarla gerekse ağrı ve sızılarımızla savaş halindeyizdir. İşte bu yaşamımızın i...
Böbreklere Stent Takılması
Böbreklere Stent Takılması
Böbreklere Stent Takılması, Stent, cerrahi müdahale sırasında, böbreklerden mesaneye idrarın geçişinden emin olmak amacıyla üretere yerleştirilen ince içi boş olan bir tüpe verilen isimdir. Tüpü yerinde tutmak ve yerinden oynamasını engellemek için J...
Gebelikte Böbrek Ağrısı
Gebelikte Böbrek Ağrısı
Gebelikte böbrek ağrısı, şüphesiz hemen hemen her annenin az da olsa çektiği sıkıntılardan biridir. Çünkü gebelik sırasında annenin organlarına binen yük bebekle birlikte dahada artış göstermektedir. Fakat gebelik döneminde görülen böbrek ağrıların e...
Sabahları Böbrek Ağrısı
Sabahları Böbrek Ağrısı
Sabahları Böbrek Ağrısı, Böbrekler vücudumuzun işleyişinde filtre görevi görmektedir. Böbrek kaburgaların hemen alt kısmında bulunan, karın boşluğunun yanında yer alan organ olarak bilinmektedir. Böbreklerimiz vücudun üretmiş olduğu zararlı maddeleri...
Böbrek Kumu Nasıl Dökülür
Böbrek Kumu Nasıl Dökülür
Böbrek kumu nasıl dökülür, böbrek kumu dökme yani kristalüri oksalat, fosfat, sistin ve ürat kristallerinin idrarın içerisine erimeden atılmalarıyla gerçekleşir. İdrarın içeriğinde eriyen kalsiyum oksalatın erime özelliği bulunmayan kalsiyum oksalat ...
Böbrekte Kist Tehlikelimidir
Böbrekte Kist Tehlikelimidir
Böbrekte kist tehlikeli midir sorusuna vücutta hangi organ olursa olsun işlevi dışında farklı her durum tehlikelidir. Böbrekteki kistte tehlikeli olup ciddi Uzman doktorlar tarafından teşhisi yapılmalı ve tedavi edilmelidir. Böbrekte çok hassasiyet i...
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer, Böbrek taşı hastaları hayatları boyunca hiç görmedikleri kadar ağrılar çekmektedir. Bu ağrılar taşların boyutlarından dolayı birçoğu kimselerde tedavi süreleri uzun olduğundan çok uzun bir süre bu böbrek taşı ağrıların...

 

Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrekte Kortikal Kist
Sol Böbrek Ağrısı
Böbrek Üşütmesi
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbreklere Hangi Bölüm Bakar
Böbreklere Stent Takılması
Gebelikte Böbrek Ağrısı
Sabahları Böbrek Ağrısı
Böbrek Kumu Nasıl Dökülür
Böbrekte Kist Tehlikelimidir
Böbrek Taşı Ağrısı Nasıl Geçer
Sağ Böbrek Ağrısı
Böbrek Genişlemesi Zararları
Böbrek İflası
Böbrek Değerleri
Böbrek Yetmezliği Olan Hastalar Kaç Yıl Yaşar
Böbrekte Sızlama
Böbrek Küçülmesi
Böbrek Şişmesi
Böbrek Üstü Bezi Hastalıkları Belirtileri
Böbrekte Su Birikmesi
Böbrek Küçülmesi Neden Olur
Böbrek Ağrısı Nasıl Olur
Böbrek Büyümesi Tedavisi
Böbrek Kumuna Ne İyi Gelir
Böbrek Hastaları Ne Yememeli
Eşkina Balık Taşı
Böbrek Kanaması
Böbrek Üşütmesine Ne İyi Gelir
Popüler İçerik
Sağ Böbrek Ağrısı
Sağ Böbrek Ağrısı
Sağ Böbrek Ağrısı: İnsan vücudunda tıpkı bir filtre görevi gören böbrekler sağda ve solda olmak üzere kaburgaların bittiği kısımda karnın arkasında ye...
Böbrek Genişlemesi Zararları
Böbrek Genişlemesi Zararları
Böbrek Genişlemesi Zararları, Böbrek insan vücudunda sağlığı düzenleyen bir organ olarak bilinmektedir. Böbrek kişilerin vücudundaki zararlı atıkları ...
Böbrek İflası
Böbrek İflası
Böbrek iflası, günümüzde birçok insanda görülen ve birçok şekilde kendisini gösteren bir sorundur.  Genellikle çocuklarda bu hastalık görülememekted...
Böbrek Değerleri
Böbrek Değerleri
Böbrek değerleri, böbreklerin fonksiyonlarını yerine getirip getirmediğini ortaya koyan verilerdir. Bunun belirlenmesi için kreatinin testi yapılır. Ö...
Böbrek Yetmezliği Olan Hastalar Kaç Yıl Yaşar
Böbrek Yetmezliği Olan Hastalar Kaç Yıl Yaşar
Böbrek yetmezliği olan hastalar kaç yıl yaşar sorusuna cevaplar içeren bir makale sunuyoruz. Kronik böbrek yetmezliği, böbrek fonksiyonlarının daimi o...
Böbrekte Sızlama
Böbrekte Sızlama
Böbrekte Sızlama, Böbrek dediğimizde direk akla gelen ilk şey sağlığımız olmaktadır. Böbrekler vücudumuzun yaşam kaynağı olup sağlıklı bir şekilde ile...
Böbrek Küçülmesi
Böbrek Küçülmesi
Böbrek küçülmesi, genellikle yapılan bazı ameliyatlar sonrasında kişilerde görülebilmektedir. Bu durumun yanında bazen böbrekte görülen farklı hastalı...
Popüler İçerik Son Forum Konuları Yardım Sayfaları  
Böbrek Hastalıklarına Hangi Bölüm Bakar
Böbrekte Kortikal Kist
Sol Böbrek Ağrısı
Böbrek Üşütmesi
Böbrek Kumu Dökme Belirtileri
Böbrek Agrisi
Böbrek Ağrısı doktora gittim ilk taş var dedi mesanende atman gerekiyoo dedi
Böbrekte Stend
Böbrekte Stend İn Kalma Süresi
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Son Forum Konuları
Böbrek Agrisi
Böbrek Ağrısı doktora gittim ilk taş var dedi mesanende atman gerekiyoo dedi
Böbrekte Stend
Böbrekte Stend İn Kalma Süresi
Yardım Sayfaları
Hakkımızda  
Tıbbi Sorumluluk Reddi  
Gizlilik Politikası  
Çerez (Cookie) Politikası
Güvenlik Politikası
Bizimle İletişime Geçin
Forumlar
Site Haritası
Feed
Sitede yer alan haber ve içeriklerin tüm hakları saklıdır ve buradaki bilgiler sadece bilgilendirme amaçlı olup, kullanımına, uygulanmasına, satın alınmasına, delil gösterilmesine veya tavsiye edilmesine aracılık etmez. Sitemizdeki bilgiler, hiç bir zaman kesin bilgi kaynağı olmayıp, kullanıcılar tarafından eklenmiştir veya yorumlanmıştır. Buradaki bilgiler sitemizin asıl görüşlerini içermeyebileceği gibi hiçbir taahhüt ve tavsiye yerine de geçmez.
Ocak - 2024