Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi Nelerdir?
11 Temmuz 2024

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi Nelerdir?

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi

Böbrekte protein kaçağı, diğer bir adıyla proteinüri ya da mikroalbuminüri, idrar örneklerinde protein oranının normal seviyelerin üzerinde olması durumudur. Bu durumun tespiti için idrar tahlili yapılmalı ve belirli maddeler incelenmelidir. Normal idrarda protein oranı negatif olmalıdır. 24 saatlik idrarda 1-14 mg/dl oranında protein bulunabilir. Bu değerlerin üzerinde protein bulunması patolojik olarak kabul edilir. Sabah ilk idrarda proteine bakılmalıdır. Sağlıklı bir kişi idrarla birlikte yaklaşık 10-15 mg kadar albümin atar. Kalan bölüm farklı plazma proteinleri ile renal hücrelerden köken almış glikoproteinlerden oluşur. Ateşli hastalıklar, egzersiz veya ağır dehidrasyon, böbrek hastalığı bulunmayan kişilerde proteinüri sebebi olabilir.

Böbrekte Protein Kaçağı Nedenleri

Böbrekte protein kaçağına neden olan etkenler arasında:
  • Böbrek enfeksiyonları
  • Nefrit
  • Şeker hastalığı
  • Gebelik toksemisi
  • Ağır anemi ve şok
  • Konjestif kalp yetmezliği
  • Yanlış kan transfüzyonu
  • Renal ven trombozu
  • Bazı karaciğer hastalıkları
  • Prostat, üreterler ve üretra taşları

Hastalarda sık idrara çıkma, idrarın rengi, kokusu ve miktarı dikkate alınmalıdır. Ayrıca yüksek kan basıncı, kemik ağrıları, nefes darlığı, idrarda protein varlığı, konsantrasyon azalması, iştahsızlık, kandaki üre ve kreatinin değerlerine de bakılmalıdır. Böbrekte protein kaçağı erken aşamada fazla belirti vermediğinden, tedavi edilmesi için bu belirtilere dikkat edilmelidir. Belirli aralıklarla yapılan tetkikler sırasında kanda ve idrarda böbreklerle ilgili değerlere bakılmalıdır. Bu önlem bile böbrekte protein kaçağının erken aşamada belirlenmesini ve tedavi edilmesini sağlar. Bu sayede böbrek yetmezliğine kadar gidebilecek süreç engellenmiş olur.

Böbrekte Protein Kaçağı Tedavisi

Yapılan idrar tahlili sırasında protein belirlenmişse, başka tetkikler de yapılabilir. Tedavide öncelikle kan şekerinin kontrol altına alınması önemlidir çünkü yüksek kan şekeri damarları bozabilir. Kanda bulunan fosfat ve oksalat kristalleri idrarda fazla doyurmuş halde olabilir. Bu durumda idrar bu kristalleri eritemez ve tıkanıklıklar oluşur. Bu durum ve yüksek tansiyon böbreklere basınç yapar ve sonuçta böbrekte yapısal bozukluklar ortaya çıkar. Bu durumu önlemek için bazı önlemler alınır. Hastaya doktor kontrolünde uygun bir diyet programı hazırlanır. Bu sayede sıvı ve elektrolit dengesi sağlanmış olur. Eğer kansızlık varsa, buna yönelik tedavi de uygulanır. İleri aşamalarda hastalara diyaliz ve böbrek nakli yapılması gerekebilir.

Ekstra Bilgiler

Böbrekte protein kaçağının tedavisi, hastalığın altında yatan sebebe göre değişiklik gösterebilir. Örneğin, böbrek enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilirken, otoimmün hastalıklar immünosupresif ilaçlarla tedavi edilebilir. Ayrıca, düzenli egzersiz ve sağlıklı beslenme de böbrek sağlığının korunmasında önemlidir. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınılmalı ve düzenli olarak böbrek fonksiyon testleri yaptırılmalıdır.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

ipek

22 Mayıs 2024 Çarşamba

benim annemde vardı dıyalıze bıle gırdı yaklaşık 1 ay boyunca şimdi maşallah protein kaçagı yok ve dıyalızdende cıktı pehris ve doktorumuz mükemmel şu an böbrekler normale geldi nefroloji dçent doktorumuz harika diyalizden cıkarttı annemi Allah dan sonra çok şükür

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

ipek hanım,

Annenizin sağlığının iyileşmesine çok sevindim. Doktorunuzun ve pehrisin etkisiyle böbreklerin normale dönmesi büyük bir başarı. Allah'tan sağlık, sıhhat dilerim.

Sevgiler,

soru

Su

11 Nisan 2024 Perşembe

Protein kaçağı tedavisi mümkün mü

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Evet Su, protein kaçağı tedavisi mümkündür, ancak tedavi yöntemi kaçağa neden olan duruma göre değişebilir. Öncelikle, protein kaçağının neden kaynaklandığını belirlemek için bir doktor tarafından kapsamlı bir değerlendirme yapılmalıdır. Tedavi seçenekleri, ilaç kullanımı, diyet değişiklikleri ve bazen de cerrahi müdahaleler gibi farklı yöntemleri içerebilir. Bu nedenle, bir uzmana danışarak uygun tedavi planını belirlemek önemlidir.

2. Cevap
cevap

Alguhan

Evet mümkündür. İdrarınızda bulunan protein miktarının azalmasını önlemek adına tansiyonu düşüren ilaçlar ve düşük protein değerlerine sahip gıdalar tüketmeniz gerekmektedir. Bununla birlikte mutlaka sağlıklı beslenme programını doktorunuzla birlikte oluşturmanız gerekmektedir.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Böbrek Ağrısı İçin Şifalı Bitkiler

Böbrek Ağrısı İçin Şifalı Bitkiler

Üretra Darlığı Lazer Tedavisi

Üretra Darlığı Lazer Tedavisi

Böbrek Transplantasyonu

Böbrek Transplantasyonu

böbrek veren kişi nelere dikkat etmeli

böbrek veren kişi nelere dikkat etmeli

Böbrek Taşı Düşürürken Ne Yapmalı?

Böbrek Taşı Düşürürken Ne Yapmalı?

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek Hastalıkları Nelerdir?

Böbrek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Kanaması Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Taşı Kırma

Böbrek Taşı Kırma

Böbrek Ne İşe Yarar Faydaları Nelerdir?

Böbrek Ne İşe Yarar Faydaları Nelerdir?

Böbreğe Kateter Takılması

Böbreğe Kateter Takılması

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi

Böbrek Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavisi