Böbrek Genişlemesi ZararlarıBöbrekler, insan vücudunda sağlığın düzenlenmesinde kritik bir rol oynayan organlardır. Böbrekler, vücuttaki zararlı atıkların idrar yoluyla dışarı atılmasını sağlar. Ancak böbreklerin sağlıklı kalabilmesi için yeterli miktarda su tüketimi oldukça önemlidir. Bir insanın günlük olarak yaklaşık 2,5 litre su tüketmesi gerekmektedir. Yeterli su tüketimi, böbrek taşı ve kum oluşumunu engelleyerek sağlıklı bir yaşam sürdürmeyi sağlar. Ancak aşırı su tüketimi, böbreklerde genişleme ve büyümeye neden olabilir. Hidronefroz ve NedenleriGünümüzde hidronefroz olarak bilinen böbrek genişlemesi, böbrekte idrarı toplayan sistemlerin çeşitli sebeplerle genişlemesi veya büyümesi olarak tanımlanmaktadır. Bu durum, böbrekte idrarın birikmesi sonucu meydana gelir ve idrarın üretildikten sonra depolandığı yerin şişmesiyle böbrek dokusuna basınç yaparak böbreğin işlevlerini bozmaya başlar. Böbrek genişlemesinin ana nedeni, idrar kanallarının tıkanmasıdır. Böbrek Genişlemesinin ZararlarıBöbrek genişlemesinin zararları şu şekildedir:
Böbrek genişlemesi, bazen böbrekte kalıcı bir rahatsızlık olarak bilinmektedir. Tıkanıklıklar giderilse dahi, hasar gören böbreğin normal işlevine dönmesi her zaman mümkün olmayabilir. Bu nedenle, böbrek cerrahi müdahalelerle alınabilmektedir. Böbrek genişlemesinin erken teşhisi oldukça önemlidir. Böbrek genişlemesi, tıpkı diğer böbrek rahatsızlıkları gibi, kişinin sosyal hayatını alt üst edebilir. Böbrek Genişlemesinin Teşhisi ve TedavisiBöbrek genişlemesi hemen hemen her insanda görülebilir, hatta doğmamış bebeklerde bile ultrasonla teşhis edilebilir. Yoğunluk ve yorgunluk yüzünden meydana gelen böbrek genişlemesi, hayat kalitesine önemli ölçüde zarar vermektedir. Böbrek genişlemesi hastalarında yüksek tansiyon kontrol altına alınmazsa ciddi sorunlara yol açabilir. Böbrek genişlemesi sonucu kişilerde kilo kaybı, ruhsal bozukluk, stres ve idrarda kan görülebilir. İdrarda görülen kan, genellikle tıkanan kanalların zarar görmesi nedeniyle oluşur. Böbrek genişlemelerini etkileyen olayların önlenmesi, tedavi sürecinin bir parçasıdır. Ancak önemli olan, müdahale ile birlikte tedavi olmaktır. Aksi takdirde, böbrekteki sorun sürekli devam eder. Eğer kişinin tek böbreğinde tıkanma ve büyüme gibi bir problem oluşmuşsa, tedavi edilmezse bile tek böbrekle normal hayatına devam edebilir ve yaşamını sürdürebilir. Ancak çift böbrekte büyüme varsa, acil bir şekilde tedavi edilmelidir. Sindirim ve Diğer Sistemlere EtkileriBöbrek genişlemesinde sindirim sıkıntıları oluştuğu için kişilerde sürekli kusma ve mide bulantısı görülebilir. Hatta midede yanma ve sürekli kazıntı hissi nedeniyle halsizlik oluşabilir. Böbrek genişlemesi, zararlı atık maddelerin idrar yollarıyla atılamaması sonucu vücutta pek çok protein kaybına da sebep olur ve kişide baş dönmesi, kansızlık ve halsizlik sık görülür. |
Böbrek genişlemesi yaşadığımı düşünüyorum çünkü sık sık belimde ve böbrek boşluğumda ağrı hissediyorum. Ayrıca, idrar yaparken yanma ve karın şişliği de yaşıyorum. Bunun böbrek genişlemesiyle ilgili olup olmadığını nasıl anlayabilirim? Tedavi edilmezse ne gibi kalıcı zararlara yol açabilir?
Cevap yazMerhaba Memduha,
Belirttiğiniz semptomlar böbrek genişlemesi veya başka bir böbrek rahatsızlığına işaret edebilir. Kesin bir teşhis koymak için bir üroloji uzmanına başvurmanız önemlidir. Doktorunuz, ultrason veya diğer görüntüleme yöntemleriyle böbreklerinizi inceleyerek durumunuzu değerlendirebilir.
Tedavi edilmezse, böbrek genişlemesi böbrek fonksiyonlarında azalmaya, enfeksiyonlara ve hatta böbrek yetmezliğine yol açabilir. Bu nedenle belirtilerinizi ciddiye alarak bir sağlık profesyoneline danışmanız kritik öneme sahiptir. Sağlıklı günler dilerim.