Böbrek hastaları için önemli olan tedavilerden biri de diyet ve perhiz uygulamalarıdır. Özellikle kronik böbrek yetmezliğinde yenilen yemeğin türü, içilen suyun miktarı normal insanın ihtiyaçlarından daha farklıdır.
Diyet tedavisi kişiye özel olduğundan hastaların, neleri yememesi gerektiğinin tam listesi uzman doktorlar tarafından belirlenmesi gerekir. Kişinin kilosu, hastalık derecesi, kan bulguları, yaşı bu noktada önem kazanmaktadır.
Tuz ve Sodyum Alımı
Böbrek hastalarında görülen sodyum birikimini azaltmak için tuz ve sodyum alımı kısıtlanmalıdır. Tuz ve sodyum çokluğu vücutta sıvı birikmesine, kalp yetmezliğine ve hipertansiyona davetiye çıkaran önemli etkenlerdendir. Tuzu azaltmak adına zeytin, tuzlu peynir, tuzlu kraker ve bisküviler, cipsler, hazır çorba ve benzeri gıdalar, et ve tavuk bulyon tabletler uzak durulması gereken yiyeceklerin başında gelir. Bunların tüketimi susuzluk hissini tetiklediğinden fazla sıvı alımına sebep olur. Bu tip hastaların idrara çıkma sıkıntıları olduğu için fazla su ve sıvı yiyecek tüketmemeleri gerekmektedir.
Fosfor Alımı
Böbrek rahatsızlığı olanların fosfor değerleri de önemlidir. Fosfor düzeyinin yüksek olması kemiklerde kalsiyum kaybına, eklem ağrılarına ve kırılmalara yol açabilir. Fosfor içeren besinlerden uzak durup diyetisyenin önerdiği ölçüde süt, yoğurt tüketimine dikkat edilmelidir.
Fosfor Açısından Zengin Olan Besinler - Kuru baklagiller (Barbunya, nohut, fasulye, mercimek, bulgur)
- Kuruyemiş ve yağlı tohumlar (Ay çekirdeği, kabak çekirdeği, fındık, fıstık)
- Tarhana çorbası
- Balık
- Kahve ve meşrubatlar
- Kurutulmuş sebze ve meyveler
- Baharatlar, kakao, çikolata, Hindistan cevizi
Böbrek hastalarının bunların hepsinden uzak durması gerekir.
Potasyum Alımı
İdrarla atılan, kalp ve kas çalışmasında önemli bir rolü olan potasyum böbrek yetmezliği olan hastalarda 2 mg altında olmalıdır. Gerekli olan bu potasyum ölçüsü sebze ve meyve tüketimini kısıtlamakla sağlanır.
Potasyumda Zengin Olan Besinler - Semiz otu, asma yaprağı, tere otu, roka, kara lahana, kereviz, enginar, bakla, pazı, ıspanak ve kurutulmuş sebzeler
- Kavun, muz, kayısı, yeni dünya, kivi, nar, avokado ve kurutulmuş meyveler
- Mantar, patates, mısır, çikolata
Potasyum zengini olan besinlerde diyetisyenin izin verdiği miktarın dışına çıkmamalıdır.
Sıvı Alımı
Sıvı yiyecek ve içeceklerde dikkat edilmesi gereken husus fazla tüketimi engellemektir. Böbrek rahatsızlığı olanların sıvıyı vücuttan atmaları zor olduğu için gün içerisinde çıktıkları idrar kadar sıvı tüketmeleri gerekmektedir.
Sıvı Kontrolü İçin Uzman Tavsiyeleri - Sofra tuzu ve sodyumlu yiyeceklerden uzak durun
- Susuzluğunuzu giderecek kadar için
- Limon dilimleriyle ağzınızı nemlendirin
- Ağzınızı soğuk sıvılarla çalkalayın fakat içmeyin
Ölçülü Beslenme
Böbrek hastalarının yememesi gereken şeylerin arasında önemli olan bir konuda diyette izin verilen yiyeceklerin ölçüsüdür. Büyük boy bir elma bir porsiyon sayılırken farklı bir meyvenin yarısı bir porsiyon hükmündedir. Bunun için özel kitapçıklardan yardım almak mümkündür.
Ekstra Bilgiler
Böbrek hastalarının beslenme düzeni, hastalığın seyrine ve bireysel ihtiyaçlarına göre değişebilir. Bu nedenle, hastaların düzenli olarak doktor ve diyetisyen kontrolünde olmaları önemlidir. Ayrıca, böbrek sağlığını desteklemek için düzenli egzersiz yapmak, sigara ve alkol kullanımından kaçınmak da önemlidir.
|
Erol güven
23 Mayıs 2024 PerşembeBöbrek yetmezliği var ne nasıl yiyiym ne yemeyim
Cevap yazAdmin
23 Mayıs 2024 PerşembeErol güven, böbrek yetmezliğinde beslenme çok önemlidir. Doktoruna ve diyetisyenine danışarak özelleştirilmiş bir beslenme planı oluşturman en iyisi olur. Genel olarak, sodyum, potasyum ve fosfor içeriği düşük gıdalar tüketmek gerekebilir. Çok su içmek de önerilebilir, ancak bu da yine doktorunun önerilerine göre ayarlanmalı. Protein alımını da kontrol etmen gerekebilir. Paketlenmiş gıdalardan ve fast food'dan uzak durmak, taze sebze ve meyveleri tercih etmek iyi bir adım olabilir. Sağlıklı günler dilerim.
Sarper
23 Mayıs 2024 PerşembeBöbrek hastalarında görülen sodyum birikimini azaltmak için tuzve sodyum alımı kısıtlanmalıdır. Tuzve sodyum çokluğu vücutta sıvı birikmesine, kalp yetmezliğine ve hipertansiyona davetiye çıkaran önemli etkenlerdendir. Tuzu azaltmak adına zeytin, tuzlupeynir, tuzlukraker ve bisküviler, cipsler, hazır çorba ve benzeri gıdalar, et ve tavuk bulyon tabletler uzak durulması gereken yiyeceklerin başında gelir.
Soru Sor / Yorum Yap